Monday, 23 December 2013

Set Penjagaan Kulit Muka - Enfuselle Shaklee

Set penjagaan kulit muka Enfuselle Shaklee ini mempunyai dua set iaitu Set Enfusellle Normal to Oily dan Set Enfuselle Normal to Dry. Set ini memang setaraf dengan produk2 mahal di pasaran. Hasilnya sangat menakjubkan. Saya tau sebab saya sendiri  memang menggunakan skin care ini. Kulit saya pada mulanya tidak sekata. berminyak pada T-zone dan sangat kering di sekitar tepi mulut sampai kehitaman. setelah 2 bulan mengamalkan skin care Enfuselle Shaklee normal to oily, tona kulit saya kembali menjadi sekata. bahagian T-zone tidak lagi berminyak dan kawasan gelap dan kering di bahagian tepi mulut juga dah kembali normal dan sekata. Harga set enfuselle ini memang berpatutan dengan hasilnya dan set ini juga mampu bertahan sehingga 4bulan. Wah, lame kan. Jadi, ape tunggu lagi. Dapatkan set anda sekarang!!!

Set Enfuselle Normal to Oily mengandungi

1) Purifying Cleansing Gel
Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan
* Mengandungi bahan2 khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut
* Mencerahkan tona kulit
* pH yang seimbang
* Hipoalergenik

2) Purifying Toner
Merangsang dan menyegarkan kulit sebagai persediaan rawatan Enfuselle.
Terbukti secara klinikal untuk:
* Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
* pH yang seimbang
* Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel
* Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar.
* Hipoalergenik

3) Balancing Moisturizer
Formula ringkas tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah.Mengekalkan kelembapan segera untuk menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berminyak. Terbukti secara klinikal:
* 146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
* 268% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
* 173% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 28 hari
* Membantu mengembalikan keseimbangan minyak pada kulit 
* Hipoalergenik


Set Enfuselle Normal to Dry mengandungi
1) Hydrating Cleansing Lotion 
Emulsi berkrim ini bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit.
* Emolien yang kaya serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit halus, seimbang dan berseri.
* Mencerahkan tona kulit
* pH yang seimbang
* Hipoalergenik

2) Hydrating Toner
Melegakan dan menyediakan kulit untuk rawatan Enfuselle. Terbukti secara klinikal
* Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
* pH yang seimbang
* Rumusan tanpa alkohol yang menyejat dengan cepat tanpa mengeringkan kulit
* Melindungi lapisan minyak semulajadi kulit, menyucikan dan melembutkan dengan ekstrak witch hazel dan kamomil

3) Hydrating Moisturizer
Krim tanpa minyak dan tidak melekit yang kaya dengan agen pelembab bagi menyerlahkan kehalusan dan keanjalan kulit dengan serta-merta. Terbukti secara klinikal.
* 102% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
* 195% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
* 21% pengurangan kedutan dalam masa 28 hari
* Kesan yang ketara dapat dilihat dengan serta-merta, dan ia berterusan sehingga 24jam
* Garis-garis halus berkurangan dengan ketara 
* Hipoalergenik


sebarang pertanyaan dan konsultasi boleh hubungi saya di 019-9290887 atau email khairunnisaahmad2406@gmail.com.






Wednesday, 18 December 2013

Buasir

Buasir adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.




Buasir Dalaman
Biasanya biasir dalaman tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir Luaran
Buasir jenis ini adalah yang selalu kita dengar mengakibatkan gelaja-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat saket. Gejala-gejala ini yang akan menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dubuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

Penyabab Utama Buasir

  1. Sentiasa duduk
  2. Meneran (ketika najis keras atau sembelit)
  3. Cirit-birit
  4. Duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama
  5. Batuk yang teruk
  6. Bersalin
  7. Mengangkat berat
  8. Penamalan seks melalui dubur.
Simptom-simptom Penyakit Buasir
  1. Rasa sakit yang berdenyut-denyut , rasa gatal pada lubang dubur.
  2. Pendarahan  berlaku selepas dan sebelum membuang air besar dan rasa kepanasan di situ.
  3. Sukar untuk membuang air besar dan rasa tidak selesa pada bahagian dubur apabila berdiri lama atau bertinggung.
  4. Kesakitan pada bahagian dubur menyebabkan pesakit akan mengalami perubahan di dalam corak membuang air besar.
  5. Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.
  6. Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
  7. Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.
Atasi Buasir Anda Dengan Shaklee


Set buasir shaklee mengandungi Zinc, Omega dan Ostematrix. Ketiga-tiga supplement ini mempunyai funsi yang tersendiri untuk membantu penderita buasir.

Zinc Complex membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.
Omega Guard membantu untuk mengecutkan otot yang menbengkak tersebut. (Pengalaman saya, omega membantu saya membuang dengan kerap dan melembutkan najis)
Ostematrix membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

sebarang pertanyaan dan konsultasi boleh hubungi saya di 019-9290887 atau email khairunnisaahmad2406@gmail.com.
"Pek mampu milik" juga disediakan bagi yang mempunyai kekangan kawangan.



Wednesday, 11 December 2013

Tips Memeriahkan Susu Badan


PEMAKANAN:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta

MINUMAN:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba

SUPPLEMENT YANG PERLU DIAMBIL:
omega 3
multivitamin
kalsium
vitamin c

URUTAN:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

MASA UNTUK MENGEPAM:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal

UBAT:
Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)

CARA LAIN:
1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif

8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal

Panduan Tingkatkan Penghasilan Susu Ibu

- Kosongkan payudara
Pastikan bayi menyusu secara efektif.kosongkan payudara dgn sempurna.Perhatikan juga posisi dan cara bayi melekap.Oleh itu amat penting untuk kita mengepam payudara selepas atau ketika menyusukan bayi agar penghasilan susu lancar

- Kerapkan sesi penyusuan
Keraplah menyusukan bayi mengikut permintaannya.Jika dia menghadapi masalah berat badan, sasarkan utk menyusu sekurang-kurangnya 1/2 jam - 2jam sekali di siang hari dan 3 jam diwaktu malam.

- Gunakan waktu bercuti sebaik-baiknya
Sewaktu bercuti,ambillah 2 hingga 3 hari dan berehatlah sambil menyusukan bayi sekerap mungkin tanpa melakukan aktiviti lain yg boleh menggangu sesi penyusuan efektif.

- Susukan menggunakan kedua-dua belah payudara
Biarkan dia menyusu sehingga puas disebelah payudara kemudian tawarkan sebelah payudara lagi.

- Berehatlah
Minum ketika dahaga.(jangan paksa diri.minum air yg banyak tidak mbantu meningkatkan).dan makan makanan yg seimbang.

- Kerapkan Mengepam
Menambah sesi pengepaman selepas atau antara waktu penyusuan dpt mbantu. Pengepaman sgt penting apabila bayi tidak menyusu dgn efeksyen atau kurang menyusu. Matlamat kita mengepam adalah utk mengeluarkan susu dari payudara / meningkatkan kekerapan payudara menjadi kosong.

- Bahan Peransang penambah susu
contohnya ubat-ubatan atau herba utk menambah phasilan susu. Perlu diingat, ia hanya berkesan jika amalan dan teknik penyusuan kita betul. Ia bukanlah jalan pintas untuk menambahkan penghasilan susu.